Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

14 lipca 2014

Wiosenna sałatka na grilla

Czas rozpocząć wiosenny chillout! Przyda się: zimne, dobrze schłodzone jasne

0

Czas rozpocząć wiosenny chillout! Przyda się: zimne, dobrze schłodzone jasne piwo, grill, leżaki i pyszna, soczyście zielona przekąska.  Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na sałatkę na grilla, która świetnie komponuje się z złotym trunkiem.  Znajomi będą zachwyceni! Sprawdźcie.

Grillowanie to sztuka, wymagająca odpowiedniej oprawy. Karkówka, kurczak czy kiełbasa potrzebuje towarzystwa! Po długiej zimie należy nam się przecież trochę witamin, więc sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Mamy dla Was niezwykle smakowitą propozycję sałatki na grilla.

KASZOMANIA!

Ostatnio do łask powróciły kasze różnej maści. Prawdziwy Beerlovers wie co modne, dlatego na grillowe spotkanie wjedzie sałatka z kaszą. I nie, nie będzie to kuskus ani kasza gryczana. Musi pojawić się przecież jakiś element zaskoczenia. ;) W naszej sałatce wyląduje więc bulgur, czyli turecka kasza z grubo mielonej pszenicy, która jest gotowana, a następnie suszona. Mniam!

Sałatka na grilla

SKŁADNIKI:

  • Kasza bulgur

  • Ogórek

  • Papryka

  • Pomidor

  • Papryczka chili

  • Świeża natka pietruszki

  • Świeża mięta

  • Sok z cytryny

  • Cebula lub gruby szczypior

  • Oliwa z oliwek

  • Ząbek czosnku

Upewniliście się, że macie już wszystkie składniki? Dobrze! Zabierzcie się więc do ugotowania kaszy bulgur. Zróbcie to zgodnie z instrukcją zamieszczaną na opakowaniu.  Następnie umyjcie warzywa, a potem zabierzcie się za krojenie i siekanie. Na koniec dodajcie czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Sałatka tak jak piwo najlepiej smakuje po schłodzeniu. Dajcie jej trochę poleżeć w lodówce zanim podacie ją na świeżym powietrzu. Mniam! Nie zapomnijcie też o zamarynowaniu karkówki w piwie. Satysfakcja gości będzie gwarantowana.

SAŁATKA PIWNA

Mamy dla Was jeszcze jeden, intrygujący przepis, który z pewnością doceni niejeden smakosz piwa oraz dań z rusztu. Przedstawiamy Wam kolorową sałatkę liściastą z dressingiem piwnym!

SKŁADNIKI

200 ml ciemnego piwa (może być Książęce ciemne)

po 1 łyżcemiodu i słodkiej musztardy

4-5 łyżekciemnego octu balsamicznego

6 łyżekoleju rzepakowego

2 łyżkiróżnych siekanych ziół (np. pietruszka, szczypiorek, trybula)

sól

świeżo zmielony pieprz

200 g mieszanej sałaty liściastej (np. sałata rzymska, rukola, sałata lodowa)

200 g pomidorów rzymskich

200 g pieczarek

Przepis jest prosty. Miód, piwo, musztardę oraz ocet należy zagotować i gotować jeszcze przez chwilę. Dodaj cztery łyżki oleju i zioła. Jest już dressing! Przypraw go wedle uznania solą i pieprzem. Sałatę wyczyść, umyj i porwij na kawałki. Umyj przekrój na połówki pomidorki rzymskie. Oczyść pieczarki, pokrój na ćwiartki i zmieszaj z pozostałym olejem, doprawić solą i piecz na grillu. Wymieszaj dressing i sałatkę . Smakuje ze wszystkim, co pochodzi z grilla!

GRILLOWANIE BEZ PIWA? TO NIEMOŻLIWE!

książęce

Świeże powietrze nie tylko wyostrza apetyt, ale podnosi także pragnienie. Warto wiec się dobrze zaopatrzyć i wcześniej schłodzić złoty trunek. Na grillowanie najlepiej będą nadawać się jasne, orzeźwiające piwa. Pszeniczne Książęce idealnie skomponuje się z naszą wiosenną sałatką na grilla.  Łagodny smak i delikatny owocowo-drożdżowy aromat pozwoli Wam się naprawdę zrelaksować.

Próbowaliście już piwa Witbier z browaru Kormoran? Wspólne grillowanie w gronie znajomych to doskonała okazja do degustacji. Nieco egzotyczna, ziołowo-cytrynowa nuta zaostrzy Wam apetyt – bądźcie pewni, że sałatka z kaszą bulgur zniknie w mgnieniu oka.

 

Jeśli już ucztujemy na łonie natury, to nie możemy zapomnieć o piwie Żubr. Do grilla podchodzi idealnie. ;) Delikatne słodowe nuty, dobrze wyczuwalna goryczka spowodują, że sałatka, mięso i wszystko, co położycie przed gośćmi zniknie w mgnieniu oka.


Udanego grillowania! Czekamy na relację i propozycje przepisów.