14 lipca 2014
Wiosenna sałatka na grilla
Czas rozpocząć wiosenny chillout! Przyda się: zimne, dobrze schłodzone jasne
14 lipca 2014
Czas rozpocząć wiosenny chillout! Przyda się: zimne, dobrze schłodzone jasne
Czas rozpocząć wiosenny chillout! Przyda się: zimne, dobrze schłodzone jasne piwo, grill, leżaki i pyszna, soczyście zielona przekąska. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na sałatkę na grilla, która świetnie komponuje się z złotym trunkiem. Znajomi będą zachwyceni! Sprawdźcie.
Grillowanie to sztuka, wymagająca odpowiedniej oprawy. Karkówka, kurczak czy kiełbasa potrzebuje towarzystwa! Po długiej zimie należy nam się przecież trochę witamin, więc sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Mamy dla Was niezwykle smakowitą propozycję sałatki na grilla.
KASZOMANIA!
Ostatnio do łask powróciły kasze różnej maści. Prawdziwy Beerlovers wie co modne, dlatego na grillowe spotkanie wjedzie sałatka z kaszą. I nie, nie będzie to kuskus ani kasza gryczana. Musi pojawić się przecież jakiś element zaskoczenia. ;) W naszej sałatce wyląduje więc bulgur, czyli turecka kasza z grubo mielonej pszenicy, która jest gotowana, a następnie suszona. Mniam!
SKŁADNIKI:
Kasza bulgur
Ogórek
Papryka
Pomidor
Papryczka chili
Świeża natka pietruszki
Świeża mięta
Sok z cytryny
Cebula lub gruby szczypior
Oliwa z oliwek
Ząbek czosnku
Upewniliście się, że macie już wszystkie składniki? Dobrze! Zabierzcie się więc do ugotowania kaszy bulgur. Zróbcie to zgodnie z instrukcją zamieszczaną na opakowaniu. Następnie umyjcie warzywa, a potem zabierzcie się za krojenie i siekanie. Na koniec dodajcie czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Sałatka tak jak piwo najlepiej smakuje po schłodzeniu. Dajcie jej trochę poleżeć w lodówce zanim podacie ją na świeżym powietrzu. Mniam! Nie zapomnijcie też o zamarynowaniu karkówki w piwie. Satysfakcja gości będzie gwarantowana.
SAŁATKA PIWNA
Mamy dla Was jeszcze jeden, intrygujący przepis, który z pewnością doceni niejeden smakosz piwa oraz dań z rusztu. Przedstawiamy Wam kolorową sałatkę liściastą z dressingiem piwnym!
SKŁADNIKI
200 ml ciemnego piwa (może być Książęce ciemne)
po 1 łyżcemiodu i słodkiej musztardy
4-5 łyżekciemnego octu balsamicznego
6 łyżekoleju rzepakowego
2 łyżkiróżnych siekanych ziół (np. pietruszka, szczypiorek, trybula)
sól
świeżo zmielony pieprz
200 g mieszanej sałaty liściastej (np. sałata rzymska, rukola, sałata lodowa)
200 g pomidorów rzymskich
200 g pieczarek
Przepis jest prosty. Miód, piwo, musztardę oraz ocet należy zagotować i gotować jeszcze przez chwilę. Dodaj cztery łyżki oleju i zioła. Jest już dressing! Przypraw go wedle uznania solą i pieprzem. Sałatę wyczyść, umyj i porwij na kawałki. Umyj przekrój na połówki pomidorki rzymskie. Oczyść pieczarki, pokrój na ćwiartki i zmieszaj z pozostałym olejem, doprawić solą i piecz na grillu. Wymieszaj dressing i sałatkę . Smakuje ze wszystkim, co pochodzi z grilla!
GRILLOWANIE BEZ PIWA? TO NIEMOŻLIWE!
Świeże powietrze nie tylko wyostrza apetyt, ale podnosi także pragnienie. Warto wiec się dobrze zaopatrzyć i wcześniej schłodzić złoty trunek. Na grillowanie najlepiej będą nadawać się jasne, orzeźwiające piwa. Pszeniczne Książęce idealnie skomponuje się z naszą wiosenną sałatką na grilla. Łagodny smak i delikatny owocowo-drożdżowy aromat pozwoli Wam się naprawdę zrelaksować.
Próbowaliście już piwa Witbier z browaru Kormoran? Wspólne grillowanie w gronie znajomych to doskonała okazja do degustacji. Nieco egzotyczna, ziołowo-cytrynowa nuta zaostrzy Wam apetyt – bądźcie pewni, że sałatka z kaszą bulgur zniknie w mgnieniu oka.
Jeśli już ucztujemy na łonie natury, to nie możemy zapomnieć o piwie Żubr. Do grilla podchodzi idealnie. ;) Delikatne słodowe nuty, dobrze wyczuwalna goryczka spowodują, że sałatka, mięso i wszystko, co położycie przed gośćmi zniknie w mgnieniu oka.
Udanego grillowania! Czekamy na relację i propozycje przepisów.