Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

16 września 2017

Wiedźmińskie piwa

„Fantastyczne“ piwa w fantastycznym świecie Geralta z Rivii.

0

Czy są tu jacyś wielbiciele strzyg, harpii i elfów, a jednocześnie miłośnicy „fantastycznego” piwa? Jeśli tak, to z pewnością jesteście ciekawi receptur piw, którymi delektował się sam Geralt z Rivii. Zapraszamy do wiedźmińskiego świata, w którym złoty trunek leje się strumieniami!

CZYM WIEDŹMIN WZNOSIŁ TOASTY?

Wiedźmina nie trzeba nikomu przedstawiać, a w wiedźmińskim świecie nie brakuje piwa. Wiele królestw i krain, o których czytamy na kartach sagi lub które przemierzamy, grając w grę, utworzyło własne marki alkoholowe. Fani doliczyli się aż pięciu różnych rodzajów piwa pijanego w wiedźmińskim świecie. Są to:

Cintryjskie Faro – piwo słodzone syropem, ulubiony trunek żeglarzy z Cintry;

Kaedweński Stout – ciemne piwo z Kaedwen;

Redański lager – znakomite piwo z redańskiego jęczmienia;

Rivijski Kriek – piwo z czereśni warzone w Rivii;

Wyzimski Czempion – podłe piwo ze stolicy Temerii.

źródło: wiedzmin.wikia.com

źródło: youtube.com TheJuicyGuys

GDYBY GERALT MIAŁ EUROPEJSKI PASZPORT…

– Możemy zahulać.

– Jasne – Geralt skinął na karczmarza. – W końcu, jak mawia Jaskier, być może są i inne motywacje do zarabiania, ale ja ich nie znam.


źródło: Andrzej Sapkowski: Pani Jeziora”

Największym wielbicielem złotego trunku był Jaskier, bard i kompan Geralta. To on najczęściej wychylał kufel, chociaż sam wiedźmin w kwestii spożycia piwa nie pozostawał w tyle. W prawie każdej karczmie, gdzie rozgrywała się akcja, był serwowany alkohol – głównie piwa. Nic więc dziwnego, że fani sagi i gry pokusili się o przybliżenie ich smaku i poszukanie odpowiedników w realnym świecie.

źródło: youtube.com TheJuicyGuys

Ważną kwestią jest zachowanie zależności geograficznych. Ma to bowiem wpływ na rodzaj piwa, a co za tym idzie – na wygląd i smak trunku. Okazuje się, że uniwersum Sapkowskiego można z przymrużeniem oka odnieść do… Europy.

Przytoczmy fanowskie dopasowanie poszczególnych miast do istniejących krajów:

Cintra – Anglia (herb Cintry jest podobny do herbu średniowiecznej Anglii);

Kaedwen – Rosja (Kaedwen to największy kraj na północy, zimny i surowy);

Redania – Polska (herb Redanii przypomina godło Polski, występują też inne podobieństwa: duże wpływy szlachty, wyzysk chłopów, nazewnictwo krain np. Łukomorze);

Rivia – Austro-Węgry (herb połączonych Rivii i Lyrii przypomina herb Austro-Węgier);

Wyzimia – Francja (obecność lilii w herbie Wyzimii przypomina godło Królestwa Francji).

źródło: www.piwo.org

źródło: etsy.com

WIEDŹMIŃSKIE SMAKI

– Co podać?

– Piwa – rzekł nieznajomy. (…) Nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe.


źródło: Andrzej Sapkowski: Ostatnie Życzenie”

Chociaż Cintra porównywana jest z Anglią, piwo pochodzące z tego regionu jest z rodzaju Faro, trunku charakterystycznego dla Belgii. Powstaje przez kupażowanie (czyli mieszanie) różnych roczników piwa. Aby nieco osłodzić trunek, dodaje się do niego kandyzowanego cukru. Jak zatem smakowało piwo cintryjskie? Na pewno było bardzo orzeźwiające, z lekkim posmakiem słodyczy, miało bursztynową barwę i zawartość alkoholu 4-6%.

źródło: pinterest.com

A jak wyglądało ciemne piwo z Kaedwen? Najprawdopodobniej przypominało Rosyjski Stout Imperialny. Był to trunek przeznaczony do picia w zimnym i surowym klimacie. Mocny, o zawartości alkoholu do 11%. Dzięki ciemnym, palonym słodom, posiadał bogaty smak z akcentem owocowo-kwaskowym. Kolor piwa z Kaedwen był ciemny, prawie smolisty, a konsystencja ciężka.

CO NALEWANO DO WIEDŹMIŃSKIEGO KUFLA?

(…) A wy gospodarzu, co tak stoicie? Zamawiałem piwo. A ja, jak zamawiam piwo, to macie je podawać w kółko dopóty, dopóki nie zakrzyknę: „Wody”!


źródło: Andrzej Sapkowski: Miecz przeznaczenia”

Redański lager, czyli piwo z dodatkiem jęczmienia, mógł odpowiadać rodzajowi Bock. W świecie wiedźmina był to więc trunek klarowny, o bursztynowej barwie i zawartości alkoholu do 6%. Smak miał głęboki, ale bez słodkiego charakteru. Ponieważ lager to piwo dolnej fermentacji, proces musiał odbywać się w niskich temperaturach. Możemy zatem przypuszczać, że w Redanii, która odpowiada średniowiecznej Polsce w realnym świecie, lagery warzono w miesiącach zimowych.

źródło: devianart.net

Co natomiast nalewano do rivijskich kufli? Był to czereśniowy Kriek. Tradycyjnie trunek ten robiony jest na bazie Lambika z dodatkiem wiśni. W przypadku Rivii te owoce były zastępowane czereśniami. Możemy więc domyślać się, że smak piwa był mocno owocowy i słodszy niż zwyczajowy, wiśniowy posmak Krieka. Barwę miał czerwoną, a zwartość alkoholu wynosiła 4-5%.

źródło: pinterest.com

TEMERSKA PIWNA ZAGADKA

– Płać i wynoś się! – Wrzasnął dziobaty.

Nieznajomy dopiero teraz spojrzał na niego.

– Piwo skończę.


źródło: Andrzej Sapkowski: Ostatnie życzenie”

Do rozszyfrowania zostaje nam Czempion, podłe piwo z Temerii. Cóż, niestety nie mamy o nim zbyt dużo informacji. Niektórzy twierdzą, że pod tą nazwą może kryć się pszeniczne piwo na dzikich drożdżach, mocno mętne. Ale dlaczego było tak podłe? Możemy snuć domysły, że w procesie jego wyrobu piwowarzy popełniali wiele błędów, takich jak zbyt wysoka temperatura fermentacji czy woda skażona bakteriami. Być może było nieodpowiednio przechowywane, co mogło prowadzić do zakażenia grzybami i rozwoju pleśni czy też rozwoju bakterii wywołujących nieprzyjemny zapach.

źródło: media.archonia.com

Jesteśmy ciekawi, co myślicie o piwnej ofercie rodem z wiedźmińskiego świata. Czy prawdziwy Beerlover odnalazłby się w nim, czy jednak w karczmach Temerii, Rivii i innych królestw brakuje Waszych ulubionych rodzajów piwa? Koniecznie dajcie nam znać!