Pozostało
Ukończono
STATUS: składniki piwa dotarły do warzelni
Chmiel
Słód jęczmienny
Woda
W Tyskim drzemie energia natury. Trzy żywioły - ziemia, woda i ogień - łączą swoją moc, aby powstało piwo, które zachwyca smakiem od prawie 400 lat.
Woda to fundament, na którym budujemy jakość naszego piwa. Z samej ziemi, czyli z chmielu, pochodzi uwielbiana przez piwoszy goryczka. Wysoka temperatura, czyli ogień, umożliwia proces warzenia, w którym chmiele i słody jęczmienne łączą się, a drożdże fermentują.
Jest jeszcze jeden “żywioł”. To czas. Natura nie lubi pośpiechu. Dlatego każde Tyskie warzymy 21 dni, pozwalając naturze okazać pełnię swej siły.
GDY SKOŃCZY SIĘ WARZENIE, WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE NA TEMAT WIEDZY O TYSKIM NA NASZYM FANPAGE NA FACEBOOKU I WYGRAJ TYSKIE!
STATUS: dziś zaczynamy chmielić Twoje Tyskie
Kadzie warzelne
Wszystko zaczyna się od zacierania... Wyobraź sobie ogromną kadź, do której wlewa się tyle wody, że nie zmieściłaby się w wozie strażackim. To do tej kadzi już dziś trafi słód, który wraz z ciepłą wodą utworzy zacier. Na dnie kadzi nieustannie będzie obracać się wielkie mieszadło, aby zacier nie przypalił się.
Gotowy zacier poddamy filtracji - tak powstanie brzeczka, do której dodamy Marynkę i Lubelski - dwie odmiany chmielu. Dlaczego akurat te? Marynka zapewni Tyskiemu goryczkę, Lubelski - chmielowe aromaty.
Jeszcze dziś do brzeczki trafią drożdże piwowarskie, dzięki którym rozpocznie się proces fermentacji. Jak widzisz, pełnia smaku Tyskiego zaczyna się tworzyć już od pierwszego dnia warzenia.
GDY SKOŃCZY SIĘ WARZENIE, WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE NA TEMAT WIEDZY O TYSKIM NA NASZYM FANPAGE NA FACEBOOKU I WYGRAJ TYSKIE!
STATUS: fermentacja w toku
Wytęż węch! Czujesz jak z kadzi uwalniają się delikatne owocowe nuty? To związki lotne w postaci aromatycznych bukietów zapachowych. Powstają za sprawą fermentujących drożdży. Ale to nie wszystko.
Dzięki drożdżom w Twoim piwie pojawiają się właśnie pierwsze procenty alkoholu. Tak tworzy się piwo młode, nazywane przez piwowarów “zielonym”. Aby w pełni poczuć bogactwo zapachów w Tyskim potrzeba jeszcze 18 dni. Ale, jak wiadomo, na dobre rzeczy warto poczekać.
GDY SKOŃCZY SIĘ WARZENIE, WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE NA TEMAT WIEDZY O TYSKIM NA NASZYM FANPAGE NA FACEBOOKU I WYGRAJ TYSKIE!
STATUS: Twoje Tyskie zaczyna dojrzewać
Leżakowanie miło Ci się kojarzy? To dobrze, bo Tyskie jest lagerem. A słowo lager pochodzi od niemieckiego lagern, czyli leżakowanie. Właśnie teraz Twoje Tyskie spokojnie dojrzewa w tanku.
Już od kilku dniu i przez kilka następnych, pośród oparów, tworzy się prawdziwa magia piwa. Powstaje właściwe piwo. Powstaje Tyskie.
GDY SKOŃCZY SIĘ WARZENIE, WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE NA TEMAT WIEDZY O TYSKIM NA NASZYM FANPAGE NA FACEBOOKU I WYGRAJ TYSKIE!
STATUS: pakowanie do wysyłki
Już prawie jest! Twoje Tyskie już się uwarzyło. Już można w nim poczuć słodowe, chmielowe, biszkoptowe, chlebowe, maślane, bananowe i karmelowe nuty! Ale na koniec zadbamy jeszcze o to, abyś nie miał wątpliwości, że degustujesz najlepsze piwo w naszej historii. Najpierw filtracja, aby Tyskie było idealnie klarowne i nic nie zakłócało smakowych doznań.
Na koniec butelkowanie: zwróć uwagę na koronę wygrawerowaną na butelce. Jej obecność nie jest przypadkowa. To znak, że Tyskie Browary Książęce gwarantują najwyższą jakość Twojego piwa, które właśnie rusza w podróż do Ciebie.
GDY SKOŃCZY SIĘ WARZENIE, WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE NA TEMAT WIEDZY O TYSKIM NA NASZYM FANPAGE NA FACEBOOKU I WYGRAJ TYSKIE!