Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

25 lipca 2016

Tajniki piwnej degustacji

Zostań piwnym ekspertem, czyli cervesario. Odwiedź browar i szkołę degustacji, a przekonasz się na własne podniebienie, że piwo, to prawdziwa ambrozja.

0

Chcesz zostać piwnym ekspertem? Pogłęb swoją wiedzę w szkole piwnej degustacji. Tu nie ma obowiązków, tylko same przyjemności. Odróżniacie ale od lagera? Macie kilka ulubionych browarów i wśród przyjaciół uchodzicie za prawdziwych ekspertów? Może czas zweryfikować swoją wiedzę? Mamy dla Was szkołę w której z całą pewnością zostaniecie prymusami.

OD ZERA DO KONESERA

Ciekawostka
W Tyskich Browarach Książęcych warzy się piwo od bliska 400 lat! Tym samym jest to jeden z najstarszych browarów w naszym kraju.
Od wiosny w Muzeum Tyskich Browarów działa Książęca szkoła degustacji. Cervesario czyli piwny kiper nauczy Was nie tylko odróżniać smaki piw, ale także wyczuli na różne aromaty w nich zawarte. To właśnie zmysł powonienia jest kluczowy dla degustacji piwa, zapachów Waszego ulubionego trunku mogą być setki! Czego jeszcze może nauczyć Was Cervesario i na czym dokładnie polega jego rola możecie przeczytać w naszym wcześniejszym artykule o Cervesario.

20098317639_1e6e1181a5_k

WEŹ PIWO NA WARSZTAT

Piwne warsztaty rozpoczną się od zwiedzania browaru, będziecie mieli też okazję obejrzeć multimedialną wystawę. Do szkoły degustacji możecie zabrać kanapki na drugie śniadanie, ale z pewnością nie będą potrzebne Wam podręczniki. Materiały dydaktyczne to trzy gatunki piw Książęcych: Ciemne Łagodne, Czerwony Lager oraz Złote Pszeniczne. Poza tym będziecie mieli niepowtarzalną okazję do spróbowania najświeższego piwa, 14-dniowego Tyskiego Gronie. Praktyka czyni mistrza, będziecie próbować Książęcych Browarów i ćwiczyć zmysły, odkrywać wraz z cervesario bogactwo aromatów i pełnię smaków ulubionych piw. Ta szkoła to marzenie dla każdego piwosza.

20276627282_d071137239_k

Bo jak śpiewają Elektryczne Gitary – “nie warto mieć niczego tylko karmić zmysły”.