Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

21 grudnia 2015

Świąteczne piwo od kuchni

W piwnej odsłonie znane i świąteczne potrawy mogą zyskać zupełnie

0

W piwnej odsłonie znane i świąteczne potrawy mogą zyskać zupełnie nowe oblicze. Naturalna goryczka tak ciemnego, jak i jasnego piwa, harmonijnie współgra z potrawami rybnymi oraz mięsnymi.  Doskonale sprawdzi się też ze słodkimi warzywami – cebulą, kukurydzą czy marchwią. Dziś podpowiemy, jak możecie urozmaicić piwem swoje świąteczne menu.

PIWO JEST DO ZUPY

Zacznijmy od pierwszego dania, czyli (jakżeby inaczej) zupy. Miłośnicy ciemnego piwa powinni koniecznie wypróbować piwo karmelowe, jako składnik zupy cebulowej lub serowej. Możecie też „spróbować się” z Zupą Piwną. Posiekajcie por, podsmażcie na maśle razem z marchewką, selerem, czosnkiem i liściem laurowym. Dodajcie śmietanę, bulion i 400 ml Książęcego Ciemnego Łagodnego oraz ser żółty. Gdy się rozpuści, dodajcie jeszcze koniecznie grzanki i… gotowe!

Piwna zupa

Źródło: http://www.feastingonart.com

PIWO WPŁYWA NA RYBĘ

Wasz ulubiony witbier doskonale sprawdzi się w mariażu potrawami rybnymi, których na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Dzięki delikatności, ale tez wyraźnemu charakterowi, który nadają mu m.in. przyprawy, piwo to wybitnie uzupełnia wszelkie dania z owoców morza. Koniecznie sprawdźcie, jak Podróże Kormorana Witbier podkreślą i uwypuklą smak pieczonego filetu z halibuta, risotto z krewetkami czy łososia królewskiego. Nie ma chyba lepszego czasu na piwne eksperymenty z tego typu daniami.

Rybka w piwie

Źródło: http://thebeeroness.com


A NA DESER…

Co ma piernik do piwa? Kto nie spróbuje tego świątecznego evergreenu z milk stoutem, np. Sweet Cow z AleBrowaru, ten straci niezwykłe, kulinarne doświadczenie! Pochodzący z wysp brytyjskich trunek, powstaje w niezwykłym procesie warzenia, w którym używa się laktozy, co nadaje piwu gładkość i słodycz. Dodajcie go do masy piernikowej, dorzućcie suszone śliwki i przygotujcie się na rozkosze podniebienia.

Piwny deser

Źródło: http://2.bp.blogspot.com