Istnieje kilka znaczeń tej nazwy. Jedna z nich oznacza tzw. piwo podwójne dolnej fermentacji, które wcale nie jest dwa razy mocniejsze od bocka. Piwo rozpoczęto warzyć w Bawarii w XVII w. w browarze paulinów. Występuje w odmianie jasnej i ciemnej. Dolna granica zawartości ekstraktu w tym piwie wynosi 18 proc. wag., a zawartość alkoholu sięga 6 proc. obj. W smaku mocno słodowe, ze złożonym profilem smakowym i wyraźną nutką alkoholową. Kolor od głębokozłotego do ciemnobrązowego.
Witaj w Beerlovers, serwisie miłośników
piwa. Zbieraj punkty
Klikaj na wybrane style piwne i dowiedz się więcej o ich pochodzeniu, smaku i aromacie.
W trakcie podróży napotkasz także marki reprezentujące różne gatunki piwa.
Złap myszką i przesuń wybrane fragmenty mapy, aby dostać się w interesujące Cię rejony.
Scrollując przybliżasz lub oddalasz mapę.