Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

14 kwietnia 2014

Smaki i zapachy w piwie

Wielu z nas zastanawia się, jakie smaki i aromaty można

0

Wielu z nas zastanawia się, jakie smaki i aromaty można wyczuć w złocistym trunku. Dziś postaramy się Wam nieco przybliżyć ten temat. Zapraszamy do lektury!

CHMIEL

Znakomita część piwnych aromatów powstaje dzięki chmielowi. W piwowarstwie dzieli się go na dwa typy: goryczkowy i aromatyczny. Kluczem do uwarzenia piwa o wyjątkowym profilu aromatycznym jest odpowiednia kompozycja rozmaitych odmian chmielu.

shutterstock_152668151

Do najbardziej znanych polskich odmian chmielu należy Lubelski (odmiana superaromatyczna), Sybilla (odmiana aromatyczna) i Marynka (odmiana goryczkowa). Dają one przede wszystkim, i nie będzie to niespodzianka, chmielowy aromat; ale można w nich także wyczuć w nich nuty ziołowe i kwiatowe.

W krzyżówkach różnych odmian chmielu przoduje USA. Dzięki wysiłkom amerykańskich hodowców można wyczuć aromaty cytrusowe, żywiczne, sosnowe, owoców tropikalnych, czy nawet rodzynek lub tytoniu. Jeśli chcecie skosztować takiej feerii aromatów, najlepiej sięgnijcie po piwa z gatunku American India Pale Ale (AIPA), na przykład Grand Prix Ciechana lub Kormoran AIPA.

DROŻDŻE

Aromat gotowego piwa zależy w głównej mierze od estrów, które wytwarzają drożdże. Najczęściej rozpoznawane przez konsumentów estry w piwie to:

Octan izoamylu – odpowiada za aromat bananów. Charakteryzuje przede wszystkim piwa pszeniczne, takie jak Książęce Pszeniczne.

Diacetyl – aromat maślany. W niedużej ilości przyjemny, w większych odpychający. Jeśli czujesz go w piwie, to wiedz, że coś się dzieje. Tylko w niektórych piwach jest mile widziany- np. w czeskich, jasnych, zawierających naprawdę małe stężenie diacetylu. Często jest jednak wynikiem stresu środowiskowego drożdży lub zakażeń bakteryjnych w piwie albo zwyczajnej niedojrzałości piwa.

SŁÓD

Ma również poważny wkład nie tylko w kolor, ale także smak i aromat piwa. Przykładowo, słód karmelowy nadaje piwu słodycz oraz nuty słodowo-karmelowe. Dzięki słodom palonym czujemy w piwie aromaty karmelowe, kawowe, a nawet orzechowe. Znajdziemy je w piwach treściwych o dużej zawartości ekstraktu, na przykład porterach bałtyckich (Ciechan Porter, Komes Porter, Porter Warmiński).

shutterstock_397922011

ZAPACH PIWA – CO JESZCZE MOŻNA WYCZUĆ?

Siarczek dimetylu (DNS) – to zapach kukurydzy, gotowanych warzyw. Oznacza, że piwo zostało uwarzone w sposób niezgodny ze sztuką piwowarską.

Fenole – bywają pożądane. Dzięki nim możemy wyczuć w piwie aromaty ostre, korzenne.

Autoliza – zapach przypalonego mleka lub ziemniaków. Unikać!

Dwutlenek węgla – zbyt mocne wysycenie piwa dwutlenkiem węgla powoduje pieczenie języka i skutecznie zabija smak złocistego napoju.

Garbniki – nie mają smaku, ale ich ewentualna obecność powoduje, że piwo jest „ściągające”, podobnie jak wytrawne wino lub gorzka herbata.

Powyższe aromaty nie są wyczuwalne w piwach smakowych, ponieważ dodatki niwelują ich wyrazistość niemalże całkowicie. Co za tym idzie, wytwórstwo piw smakowych to – ośmielimy się użyć tego stwierdzenia- sposób na to jak zabić zapach piwa w piwie. Pozostaje jednakże piwny, choć zmodyfikowany smak, częstokroć niezwykle przyjemny, przebijają aromaty owocowe, nie będące natomiast naturalnymi wytworami procesu warzenia.

A jakie Wy aromaty wyczuwacie w Waszym ulubionym piwie? Dajcie znać w komentarzu pod artykułem!