11 sierpnia 2014
Serowe przekąski na imprezę
Znudziły Wam się chipsy, pizza, słone paluszki i kanapeczki? Czas
11 sierpnia 2014
Znudziły Wam się chipsy, pizza, słone paluszki i kanapeczki? Czas
Znudziły Wam się chipsy, pizza, słone paluszki i kanapeczki? Czas na coś wyszukanego, dlatego na stół wjadą smakowite sery. Sprawdźcie!
ZGRANA PARA
Połączenie sera z winem jest już troszkę oklepane, ale kombinacja sera z piwem brzmi już bardzo ciekawie. Wasi goście na widok stołu zastawionego różnymi gatunkami sera i piwa będą jeszcze długo po imprezie zbierać szczękę z podłogi. :D A przecież właśnie o to chodzi! Przekąski na imprezę muszą przecież robić wrażenie! Za podaniem sera przemawia również fakt, że wystarczy go pokroić, położyć na drewnianej desce lub ładnym talerzu, udekorować jakąś zieleniną i już.
Połączenie sera i piwa to sztuka. Trzeba wykazać się odrobiną wiedzy i smakowego wyczucia. Na szczęście to nic trudnego. Niebieskie sery, takie jak Roquefort czy Gorgonzola, z powodzeniem możecie zestawiać z ciemnymi piwami (np. Książęcym Ciemnym Łagodnym). Mocne stouty oraz portery świetnie komponują się z ostrym i słonym smakiem sera. Pycha!
Fani piwa pszenicznego też nie będą zawiedzeni. Piwo Książęce Złote Pszeniczne, Paulaner czy Witbier zagryzany kawałkami mozzarelli będzie smakował naprawdę wybornie. Na samo wspomnienie zrobiliśmy się głodni.
Orzechowy posmak goudy i Grodziskie z browaru Pinta, czyli lekkie, jasne piwo górnej fermentacji pasują do siebie jak ulał. Mieszanka słodów pszenicznych i jęczmiennych, które wędzone są dymem z dębu oraz buku przygotuje Wasze kubki smakowe na spotkanie z serem. Ach, jakie to dobre!
Jeśli lubicie ser brie i inne miękkie sery pleśniowe to śmiało sięgnijcie po lagery, których na naszym rynku jest dostatek. Carlsberg, Lech Premium czy też słynna belgijska Stella Artois dadzą radę. Smak tego typu serów ciekawie komponuje się z piwami owocowymi. Na Waszej imprezie nie może zabraknąć więc Redd’sa z żurawiną.