Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

27 czerwca 2016

Rozpal grilla!

Para buch, grille w ruch! Zaczęliście lub planujecie zacząć sezon grillowy? Zatem ten artykuł jest właśnie dla Was.

0

Strychy, piwnice, pawlacze i  oczywiście komórki. Już zaraz odwiedzimy je, by wyciągnąć na świeże powietrze nieodłącznego towarzysza plenerowych imprez. Dziś spojrzymy na grilla przez pryzmat piwa. Rozpaliliśmy Waszą ciekawość?

RYBA LUBI PŁYWAĆ

Ciekawostka
Chcesz zabłysnąć w towarzystwie? Może czas na grill typu DIY? Okazuje się, że to prostsze niż można by się spodziewać!hqdefault

Na początek coś łagodnego. Do grillowanych ryb lub potraw z drobiu najlepiej będzie pasowało jasne pszeniczne piwo. Dzięki lekkiemu charakterowi nie będzie dominowało w potrawie, a nada jej jedynie delikatny posmak. Na każdym grillu z pewnością nie zabraknie kiełbasek. Do tego typu potraw najlepiej będzie pasował brytyjski bitter, czyli piwo o gorzkawym smaku. Gatunek ten doskonale gasi pragnienie i idealnie współgra z naszą podwawelską.

grill-chorwacka-ryba-dorado

Źródło: http://gogaapartments.eu

ZAMARYNOWANA SZANSA?

Niezależnie co wybierzecie – kiełbasa czy karkówkę – będziemy Wam zawsze powtarzać: marynowanie i jeszcze raz marynowanie! To bardzo ważna broń w walce ze szkodliwymi substancjami, które wydzielają się w trakcie procesu spalania. Badanie uczonych z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego wykazały, że marynowanie wieprzowiny w piwie znacznie zmniejsza ilość szkodliwych związków rakotwórczych! Podobno najlepiej sprawdzi się tu piwo typu ale. Odpowiadają za to zbawienne, zawarte w ciemnym piwie melanoidyny!

beer-marinated-chicken-DSC_1893

Źródło: http://addapinch.com

NADZIEWANY NIELOT

Ciekawostka
Warto pamiętać, że Żubr podchodzi do grilla, o czym przypomina ta reklama :).hqdefault

Piwo jest sekretnym składnikiem wielu mistrzów grilla. Polecamy Wam użyć go na grillu w niekonwencjonalny sposób. Zorganizujcie sobie kurczaka, którego uprzednio oczyśćcie i natrzyjcie przyprawami (polecamy tymianek, ostrą paprykę i pieprz cayenne). Nadziejcie go na puszkę Żubra, do której wsypaliście wcześniej trochę soli. Umieścicie go pionowo , puszką w dół oczywiście, na grillu na około 60-90 minut. Aromatyczny i piwnie nawilżony kurak, podany z Waszymi ulubionymi dodatkami będzie hitem wieczoru!

Kurczak z grilla