9 czerwca 2014
Przepis na pizzę z piwem
Gotowanie to fascynująca sztuka łączenia smaków i eksperymentowania. Dlatego koniecznie
9 czerwca 2014
Gotowanie to fascynująca sztuka łączenia smaków i eksperymentowania. Dlatego koniecznie
Gotowanie to fascynująca sztuka łączenia smaków i eksperymentowania. Dlatego koniecznie musicie wypróbować przepis na pizzę z piwem!
PRZEPIS NA PIZZĘ Z PIWEM
Tym razem nie mamy na myśli popijania włoskiego przysmaku dobrze schłodzonym złotym browarem, ale dodaniem go bezpośrednio do ciasta. Jesteście przygotowani na kulinarną przygodę?
Piwo ma wiele cudownych właściwości i świetnie nadaje się do gotowania. Dzięki niemu każda potrawa ma naprawdę wyjątkowy smak. Macie w planach organizację spotkania dla znajomych? Pizza z piwem na pewno skradnie im serce. Możecie zresztą przygotować ją razem. Będzie to świetna okazja do rozmowy, wspólnych żartów i integracji. Piwo łączy!
MAMMA MIA! ALE PYSZNA PIZZA Z PIWEM
Do przygotowania pizzy dla prawdziwych Beerloversów potrzebne są następujące składniki:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki piwa w temperaturze pokojowej (możecie śmiało eksperymentować z różnymi stylami)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki suchych drożdży
200 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą w dużej misce i dzielnie wyrabiać ciasto. Potraktujcie to jako ćwiczenie bicepsów. Ciasto powinno być sprężyste. Jeśli nie jest, to wystarczy dodać trochę mąki, żeby uzyskało pożądaną konsystencję. Następnie zostawcie ciasto na 10 minut, a potem delikatnie ugniatajcie je na naoliwionym blacie przez krótką chwilę. Ciasto umieśćcie z powrotem w misce, przykryjcie ściereczką i pozwólcie mu wyrosnąć. Czas leżakowania w misce powinien trwać 90 minut.
Podzielcie ciasto na pięć części. Posypcie mąką dłonie i górę ciasta, uformujcie piękne kuleczki na posypanym mąką blacie. I znowu chwila przerwy – kawałki ciasta muszą odpocząć pod przykryciem około 30 minut
W między czasie warto zabrać się za krojenie, siekanie ulubionych dodatków do pizzy. Z uwagi na fakt, że podzieliliśmy ciasto na 5 kawałków – możecie zaszaleć. Bazą niech będzie pyszny sos pomidorowy, bez którego nie można sobie wyobrazić dobrej pizzy.
SOS! SOS! PRZEPIS NA SOS DO PIZZY Z PIWEM
6 łyżek oliwy z oliwy
5 ząbków drobno posiekanego czosnku
2 drobno posiekane cebule
2 puszki pomidorów
6 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki oregano
Sól do smaku
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzućcie cebulę z czosnkiem, dodajcie 75 ml wody i dużą szczyptę soli. Gotujcie do momentu całkowitego odparowania wody – cebula i czosnek powinny być przezroczyste. Dodajcie pomidory i ponownie gotujcie, następnie dodajcie koncentrat pomidorowy, chili, oregano oraz doprawcie solą.
PIECZENIE! CZAS START
Rozgrzejcie piekarnik do 240 C, rozłóżcie ciasto na blaszce do pieczenia (wcześniej uformujcie je na kawałki o średnicy 30 cm. Połóżcie na nim wcześniej przygotowany sos i swoje ulubione dodatki (mozzarella, oliwki, salami, prosciutto, szynkę, ananasa, itp.). Zapiekajcie około 10 minut i delektujcie się nieziemskim smakiem pizzy z piwem. Nie zapomnijcie też o piwie w szklankach. ;) Wybierzcie najlepsze!
Zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów z piwem w tle! Więcej przepisów znajdziecie tu: http://www.beerlovers.pl/artykul/potrawy-z-piwem
Jakie piwa polecacie do pizzy?