Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

4 maja 2015

Przepis na lody o smaku piwa

Już nie raz udowodniliśmy, że piwo wzmaga kreatywność i może

0

Już nie raz udowodniliśmy, że piwo wzmaga kreatywność i może przybierać różne smakowite postaci. Lody o smaku piwa to totalny hit, a co najlepsze bez problemów możecie zrobić je sami. Poznajcie przepis na lody o smaku piwa!

Piwne lody

PIWNE PRZYPADKI CHODZĄ PO LUDZIACH

Ta historia będzie kolejnym dowodem na to, że nawet najbardziej szalone pomysły mają szansę powodzenia. Zwłaszcza jeśli dotyczą piwa. W zeszłym roku na amerykańskim rynku pojawiły się naprawdę wyjątkowe lody o smaku różnych gatunków piw. Twórcą lodowego zamieszania jest Ari Fleischer, który z rozbrajającą szczerością przyznał, że wszystko stało się przez przypadek. Jeden z kolegów przyniósł na imprezę maszynkę do robienia lodów, a drugi do gotowej masy na dodał piwa. Okazało się, że efekt był bardzo interesujący. Ari postanowił więc nadać całej sprawie rozmach. Frozen Pints oferuje siedem smaków na bazie piw rzemieślniczych: brzoskwiniowy lambic, miodowe IPA, dyniowe Ale, stout o smaku cynamonowego espresso, waniliowy koźlak, czekoladowy stout oraz brown ale z wiórkami czekoladowymi.  Zawartość alkoholu waha się od 1% do 3,2%. Mamy nadzieję, że szybko trafią do Polski.

Frozen Pints – siedem piwnych smaków Źródło: http://www.frozenpints.com

 

CHMIELOWY DESER

Najprostszym sposobem na własne lody jest wlanie ulubionego piwa do lodowych foremek i wstawienie na kilka godzin do zamrażalnika. Jest to wersja dla piwoszy, którzy są raczej tradycjonalistami – piwo nawet jako lód musi mieć odpowiedni smak, zawartość alkoholu, a nawet kolor.

Jeśli jednak macie czas i odrobinę kulinarnego obycia, spróbujcie pojechać po bandzie i zrobić kremowe lody z guinessem!

Piwne lody na patyku

 

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki piwa Guinness
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • ¾ szklanki mleka
  • 15 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru

 

Przygotowanie:

W dużym rondlu połącz Guinnessa ze śmietaną oraz mlekiem i gotuj na wolnym, średnim ogniu. W dużej misce ubij żółtka z cukrem. Stopniowo dodawaj gorącą mieszankę z guinnessem, stale mieszając, do momentu, aż dobrze się połączą. Wlej ją następnie do rondla i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, około 6 minut, jednak nie pozwól, aby zawrzało. Wlej krem do średniej miski wypełnionej wodą z lodem. Wymieszaj i pozostaw do wychłodzenia, mieszając od czasu do czasu (około 30 minut). Po tym czasie wlej krem do pojemnika i włóż do zamrażarki. Trzymaj w zamrażalniku przez około 4 godziny.

 *Przepis pochodzi ze strony: http://jejswiat.pl

Przepis na piwne lody

Dajcie znać, jak wypróbujecie przepisy albo ktoś przemyci Wam zza oceanu pudełko Frozen Pints. Kto wie, może będziecie mieć powód, żeby stanąć na amerykańskim lądzie? ;)