26 września 2013
Przepis na grzane piwo w chłodny wieczór
Lubią je prawie wszyscy, a wielu po prostu uwielbia. Grzane
26 września 2013
Lubią je prawie wszyscy, a wielu po prostu uwielbia. Grzane
Lubią je prawie wszyscy, a wielu po prostu uwielbia. Grzane piwo podbija nasze serca, zwłaszcza podczas jesiennych oraz zimowych wieczorów. Rozsiadamy się wtedy wygodnie na kanapie, opatulamy kocem i pogrążamy w zajmującej lekturze, urządzamy seans z filmowy lub po prostu delektujemy się wolnym czasem, słuchając ulubionej muzyki.
Znakomity zapach aromatyczych przypraw w grzanym piwie przyjemnie pobudza nasze zmysły i przywodzi na myśl dalekie, egzotyczne krainy. To bardzo ważne, bo przecież nie wszyscy lubimy jesienną słotę, a wyjątkowy smak grzanego piwa jest znakomitym sposobem na oddalenie od siebie szaro-burych myśli.
Grzane piwo bardzo dobrze rozgrzewa – daje nam ciepło, gdy tak bardzo go potrzebujemy. Napój ten jest szeroko stosowany w profilaktyce przeziębień. Gdy poczujesz się niewyraźnie, to warto pomyśleć w chłodny wieczór o grzanym złocistym napoju z miodem lub sokiem malinowym. To właśnie takie proste, domowe sposoby, z których korzystały już nasze babcie, działają najlepiej.
Jednak grzane piwo to napój nie tylko dla towarzyszki. Uraczymy się nim zwłaszcza w górach, gdzie wielu baców ma swoje domowe przepisy na ten arcysmaczny trunek. Okazji może być mnóstwo – kulig, dłuższa piesza wycieczka w chłodny wieczór, czy serdeczne towarzyskie spotkanie w miejskim pubie.
W sieci można znaleźć wiele przepisów na grzane piwo. My w szczególności polecamy dwa z nich:
Przepis 1 Składniki: – 0,5l jasnego piwa typu lager – Cynamon – łyżeczka – Goździki – 3-5 sztuk – Miód – 3 łyżki – Plasterek pomarańczy |
Przepis 2 Składniki: – Pół litra jasnego piwa typu lager – Syrop malinowy – dwie lub trzy duże łyżki – Siedem goździków – Szczypta gałki muszkatołowej |
Przygotowanie:
W obydwu wypadkach wlewamy piwo do rondelka i podgrzewamy. Stopniowo dodajemy wszystkie składniki. Po kilku minutach, gdy napój jest już gorący, wlewamy go do szklanki. Pijemy zawsze od razu po przygotowaniu.
Smacznego! :)
A jakie są Wasze sposoby na grzane piwo w chłodny wieczór?