Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

29 października 2013

Potrawy z piwem

Pisaliśmy już o tym jakie przekąski najlepiej pasują pod browar.

0

Pisaliśmy już o tym jakie przekąski najlepiej pasują pod browar. Pisaliśmy też o tym jakie piwo pasuje do dań z grilla. Teraz czas na potrawy, których piwko jest jednym ze składników! Można je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy pomysł na kolację jakiej nie powstydzi się, żaden miłośnik złocistego trunku.

naleśnikiZacznijmy od przystawki bardzo prostej w przygotowaniu. Padło na naleśniki. Każdy ma swój sposób na przygotowanie ciasta i niech tak zostanie. My dodamy tylko tyle, żeby mleko zastąpić jasnym piwem. Naleśniki faszerujemy tym co lubimy lub tym co akurat mamy pod ręką. Satysfakcja gwarantowana! ;)

Po przystawce przyszła pora na danie główne. Menu jest całkiem spore, zwłaszcza jeśli chodzi o dania mięsne. Browar znakomicie nadaję się jako dodatek do sosów, zalew lub marynat. Przykładowo żeberka marynujemy w piwie z dodatkiem miodu, karkówkę w piwie z ulubionymi ziołami i przyprawami. Stek z kolei pozostawiamy na wiele godzin w piwie z dodatkiem czosnku, cebuli oraz liścia laurowego. Tak przygotowane mięso zyska na smaku i aromacie. Zgłodnieliście na samą myśl o piwnej wyżerce? To do garów! :)

Jeśli jednak w kuchni nie czujecie się zbyt pewnie i nie lubicie eksperymentować, proponujemy gotowy przepis na „Kurczaka po prowansalsku”:

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml oliwy
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu – same igiełki
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub łyżka estragonu suszonego)
  • 5 gałązek świeżego tymianku – same listki
  • 1 puszka piwa
  • 60 ml octu winnego

 KROK PO KROKU

Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.

Kurczaka po prowansalsku

Najpierw zrób marynatę – zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste.

Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).

Źródło: http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-po-prowansalsku

Chyba nie macie wątpliwości jaki trunek podać do takiego dania? ;) Może macie własne przepisy na dania z piwem?