Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0
oktoberfestbier

Brak danych

Oktoberfestbier

Jasne piwo dolnej fermentacji pochodzące z marcowego warzenia. Popularnie nazywane Märzbier czyli piwo marcowe. Zawiera 13-14,5% wag. ekstraktu i 5 do 6% alkoholu. Märzbier pochodzi z czasów, kiedy było warzone od października do marca i było przechowywane aż do początku największego na świecie festiwalu piwnego – Oktoberfest (przełom września i października). W czasach kiedy nie było jeszcze nowoczesnych systemów chłodniczych, piwo leżakowało w wysokogórskich grotach i piwnicach w beczkach obłożonych lodem aby przetrwać upalne letnie miesiące. Obecnie dokonuje się warzenia tego piwa również latem, ale tradycja się utrzymała i na corocznych dożynkach jest rozlewane tylko Oktoberfestbier z marcowego warzenia.

Źródło: Brak danych

Typ piwa

Brak danych

Pochodzenie

Brak danych

Kategoria potraw

Brak danych

Sposób podania

Brak danych

Alk. ?%

podobne piwa