Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0
la-trappe

Brak danych

La Trappe

Piwo klasztorne należące do gatunku Golden Belgian Ale. Jest to piwo górnej fermentacji, refermentujące w butelce. Do unikalnych cech La Trappe należy zapach koniakowy, whisky, suszonych owoców, gruszek i melona. Bogaty aromat piwa idealnie komponuje się z wysoką zawartością alkoholu dochodzącą nawet do 10%. Piwo warzone jest w kilku wersjach różniących się składem surowcowym i mocą. Na rynku dostępne są odmiany: Dubbel, "podwójne" piwo o najmniejszej mocy charakteryzujące się aromatem gruszki, bananów, anyżu, miodu, karmelu; następnie Trippel, "potrójne", o średniej mocy, posiada zapach alkoholowy, gruszkowy, winogrona, rodzynki, suszonej śliwki. Trzeci rodzaj to Quadruppel, czyli "poczwórne", najmocniejsze (10%) o bukiecie śliwkowym, gruszkowym, alkoholowym, rodzynki, koniaku, melona. Kolejne – Blonde, piwo "białe", które posiada nuty bananowe, goździkowe, drożdżowe, gruszkowe oraz wędzone. Ostatnia odmiana to piwo w stylu bock, polski "koźlak" o zapacu palonym, karmelowym, kawowym, toffi, śliwki, rodzynki. Piwa serwuje się w specjalnych pokalach typu koniakowego. Podgrzewane ręką powoli uwalniają poszczególne części bogatego aromatu. Temperatury serwowania to od 8°C dla blonde do nawet 12°C dla poczwórnego. Piwa te idealnie pasują do zestawu serów, w skład którego koniecznie muszą wchodzić sery dojrzewające. Dopełnieniem przekąski powinny być słodkie winogrona i orzechy.

Źródło: Brak danych

Typ piwa

Brak danych

Pochodzenie

Brak danych

Kategoria potraw

Brak danych

Sposób podania

Brak danych

Alk. ?%

podobne piwa