27 marca 2017
Podróż do piwnej Ameryki
W USA mają coś znacznie lepszego niż Coca-Cola.
27 marca 2017
W USA mają coś znacznie lepszego niż Coca-Cola.
Opinie o amerykańskim piwie są podobne do tych o amerykańskiej kuchni. Niektórzy myślą, że USA to tylko hot-dogi i frytki, a tymczasem znajdziemy tam paletę różnorodnych smaków. Złoty trunek leje się tutaj nie tylko w wersji light. To w Stanach rozpoczęła się piwna rewolucja, która potem dotarła do Europy. Wiesz jakie style piwne zrodziły się na amerykańskiej ziemi? Poznaj je również w polskich odsłonach!
Amerykański przemysł piwowarski w XX wieku nie miał lekko. W 1919 wprowadzono prohibicję, czyli zakaz sprzedaży, produkcji i transportu alkoholu. Restrykcyjna ustawa nie spodobała się nie tylko społeczeństwu i producentom. W 1921 przedstawiciele Kongresu wysłuchali przemówienia lekarzy o wartościach medycznych złotego trunku. Lobby lekarskie sprzeciwiało się prohibicji, ponieważ niektóre z alkoholi przepisywano w celach terapeutycznych. Co się dzieje gdy zakazuje się ludziom dostępu do piwa? Zobaczcie sami.
źródło: policestateusa.com
W 1933 prezydent USA Franklin Roosevelt podpisał poprawkę, która pozwalała na składowanie i sprzedaż piw o zawartości alkoholu wynoszącej 3,2%. Podczas jej sygnowania, powiedział: “Myślę, że to dobra pora na piwo”. Kiedy zniesiono zakazy, tylko połowa z istniejących wcześniej browarów wróciła do życia.
Flagą piwnej rewolty stała się amerykańska wersja India Pale Ale. Dziś niemal każdy z rzemieślniczych browarów ma na koncie trunek w tym stylu. Jego cechy charakterystyczne to cytrusowo-żywiczne aromaty i goryczka. W Polsce jednym z najpopularniejszych piw tego typu jest „Atak Chmielu” z browaru Pinta. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście, to szybko naprawcie ten błąd. Jego smak to istny raj dla miłośników zielonych szyszek.
źródło: https://www.facebook.com/PINTACraftBeer/?fref=ts
Robust Porter to zachodnia interpretacja popularnego angielskiego Porteru. Jest jednak mocniejszy i bardziej chmielony od oryginału. Aby urozmaicić jego smak, wzbogaca się go różnymi dodatkami. Wyczujemy w nim aromaty karmelu, czekolady i kawy. Po raz pierwszy uwarzono go w 1972 r., w USA. Jeżeli jesteś miłośnikiem naszego bałtyckiego skarbu, to Robust może być ciekawą wycieczką na nieznane wody. Rodzima propozycja to trunek z dodatkiem amerykańskich chmieli od browaru Nepomucen.
źródło: https://www.facebook.com/browarnepomucen/?fref=ts
Cascadian Dark Ale, znane też jako Black IPA to dość młody styl, którego nazwa pochodzi od Gór Kaskadowych. Ich pasmo ciągnie się przez stany Oregon i Waszyngton, gdzie znajdują się plantacje podstawowego składnika złotego napoju. Czarna IPA to niezwykła gratka dla tych, którzy uwielbiają cytrusowe nuty amerykańskich chmieli i ciemne piwo.
źródło: https://www.facebook.com/Browar.TrzechKumpli/?fref=ts
Ta kombinacja smaków szybko przykuła uwagę polskich piwowarów, którzy natychmiast zgłębili temat piwnej hybrydy. Nasza sugestia to browar Trzech Kumpli i ich Blackcyl. Z przyjemnością byśmy go złapali.