Orzeźwiające piwo typu ale, złocistej lub miedzianej barwy, o charakterystycznym goryczkowym smaku. Jest bardziej gorzkie niż standardowy bitter – ma też silniejszy słodowy charakter. Jest bardzo klarowne i słabo gazowane.
Bitter powstał na początku XX wieku, jako "beczkowa" alternatywa dla popularnego wówczas butelkowanego piwa typu pale ale i szybko stał się równie popularny. Obecnie terminy bitter i pale ale są używane zamiennie. Smak jest zbliżony do standard bitter, o nieco bardziej wyczuwalnym słodowym charakterze. Piwo to jest też nieco mocniejsze. Występuje głównie w Wielkiej Brytanii i USA. Brytyjskie wersje special bittera przeznaczone na lokalny rynek są mocniejsze, niż te przeznaczone na eksport.
Zawartość alkoholu: 3,8-4,6%.
Gorycz (w International Bittering Unit's: 25 – 40.
Przykłady marek: Fuller's London Pride, Coniston Bluebird Bitter, Timothy Taylor Landlord, Robinson's Northern Glory, Shepherd Neame Masterbrew Bitter, Greene King Ruddles County Bitter, RCH Pitchfork Rebellious Bitter, Brains SA, Harviestoun Bitter and Twisted, Goose Island Honkers Ale, Rogue Younger's Special Bitter.