Styl piwa, który narodził się na ziemiach Warmii w XVII w., przypominający francuskie Biere de Garde czy belgijskie Saison. Miało gasić pragnienie i zapewniać siły ciężko pracującym w polu. Było ono warzone w okresie żniw i zawierało różne zboża (jęczmień, pszenica, owies i żyto) – czasem nawet lekko wędzone. Dodatkowo zawierało chmiel, różnorodne zioła i przyprawy (np. lawendę, rozmaryn, wrzos) oraz miód. W aromacie Rosanke było karmelowe i lekko fenolowe, dodatkowo miało wysokie wysycenie i niski ekstrakt. Łączyło elementy orzeźwienia i jednocześnie sporą treściwość. W 2013 roku warzone na pierwszym Warmińskim Konkursie Piw Domowych.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.