Skarb polskiego piwowarstwa, warzone od czasów średniowiecza do 1993 roku w Grodzisku Wielkopolskim. Styl odrodził się w 2003 r. Jest to jasne, lekkie piwo pszeniczne górnej fermentacji, refermentowane w butelkach. Charakteryzuje się wysokim nasyceniem dwutlenkiem węgla, lekką goryczką i specyficznym aromatem wędzonego słodu. Do wędzenia używa się dymu dębowego lub bukowego. W przeszłości picie grodziskiego zalecane było przez lekarzy na bóle brzucha. Według tradycji spożywano je po śniadaniu wielkanocnym. Posiada od 2,5-5% obj. alk. W 1990 r. browar w Grodzisku Wielkopolskim warzył trzy odmiany piwa grodziskiego: Grodziskie, Grodzisz oraz Bernardyńskie.
Przykłady piw w stylu piwo grodziskie: Pinta Grodziskie 2.0 i 3.0, Vlad The Inhaler, X Kliber Gratzer Ale.