Piwo dolnej fermentacji po raz pierwszy uwarzone w czeskim Pilznie w 1842 r., nazywany jest królem lagerów. Obecnie warzony na całym świecie. Powstaje z jasnego słodu jęczmiennego, z większej ilości chmielu niż w przypadku lagera i jest fermentowane w niskich temperaturach.
Można wyróżnić dwa główne gatunki: czeski i niemiecki oraz mniej popularne: amerykański i holenderski. Czeski ma piękne nuty ziołowe i korzenne. Charakterystyczny jest nieznaczny aromat masła (diacetyl), goryczka jest cierpka i ziołowa. Posiada barwę od słomkowej do ciemnozłotej. Warzony przy użyciu miękkiej wody. Niemiecki jest jaśniejszy i bardziej odfermentowany niż czeski, mniej treściwy w smaku. Odczuwalna jest bardzo wyraźna, szlachetna goryczka. Nie występuje diacetyl ani estry owocowe. Posiada delikatnie więcej alkoholu.
Przykłady piw w stylu pilzner: Jever Pilsener, Bittburger Pils, Pilsner-Urquell, Heater Allen Pils.