Popularne w końcówce XIX wieku piwo górnej fermentacji, jedna z odmian stylu stout. Narodziło się na nowo w 1980 roku w Tadcaster (Północny Yorkshire) w Wielkiej Brytanii, głównie dzięki browarowi Samuel Smith. Odznacza się większą treściwością i słodyczą niż zwykły stout, dzięki dodaniu do zasypu płatków owsianych. W zapachu wyczuwalny łagodny aromat palonego zboża, z nutami kawowymi. Owies nadaje ziemisty, zbożowy oraz orzechowy smak. Konsystencja piwa jest oleista i kremowa, barwa ciemna, wręcz czarna. Piana jest gęsta, kremowa, długo się utrzymuje. Styl zaczyna być znów popularny, mimo że groziło mu niemal całkowite wyginięcie.
Przykłady piw w stylu oatmeal stout: Samuel Smith Oatmeal Stout, Young's Oatmeal Stout, McAuslan Oatmeal Stout, Maclay’s Oat Malt Stout.