Najmocniejsze i najbogatsze smakowo spośród brytyjskich piw typu ale. Przykład słodowego bogactwa i złożonej intensywności smaków. Ma bogatą złocistą, lub ciemnobursztynową barwę. Jest raczej słabo gazowane.
Powstało na przełomie XVIII i XIX wieku w Anglii, w czasach wojen brytyjsko-francuskich. Brytyjscy patrioci z wyższych sfer, zastępowali nim wina warzone przez znienawidzonego wroga. Dzięki wysokiej zawartości alkoholu (do 12%) mogło być przechowywane nawet przez 2 lata, co było nie do przecenienia podczes długich kampanii wojennych. Pierwszym markowym Barleywine było No. 1 Ale z browaru Bass, które pojawiło się po zakończeniu wojen w 1903 roku.
Posiada bardzo intensywny smak, złożony przekrój aromatów słodowych od chlebowego, przez orzechowy, po karmelowy. Słodycz jest umiarkowana do silnej. Zakończenie może być umiarkowanie słodkie lub umiarkowanie wytrawne (zależnie od wieku piwa). Nuty owocowe mogą być umiarkowane lub silne, często podobne do smaku suszonych owoców. Chmielowa goryczka może być zbalansowana lub naprawdę silna. Region występowania to Wielka Brytania.
Zawartość alkoholu: 8-12%.
Przykłady marek: Fuller's Golden Pride, Thomas Hardy's Ale, Burton Bridge Thomas Sykes Old Ale, Robinson's Old Tom, J.W. Lee's Vintage Harvest Ale, Young's Old Nick (unusual in its 7.2% ABV), Whitbread Gold Label, Lakefront Beer Line, Heavyweight Old Salty.