Składniki
- 0,5 kg ligawy wołowej
- 250 g pieczarek
- 4 duże ziemniaki
- puszka pomidorów
- pęczek oregano
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 200 ml śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ligawę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na gorącym tłuszczu i dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy pokrojoną w plastry papryczkę oraz pomidory z puszki. Całość dusimy około 15 minut. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pieczarki. Całość zalewamy około 1 l wody i dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym oregano. Podajemy z chlebem na zakwasie lub pumperniklem.