Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Zupa jeździecka

Składniki

  • 0,5 kg ligawy wołowej
  • 250 g pieczarek
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka pomidorów
  • pęczek oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Ligawę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na gorącym tłuszczu i dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy pokrojoną w plastry papryczkę oraz pomidory z puszki. Całość dusimy około 15 minut. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pieczarki. Całość zalewamy około 1 l wody i dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym oregano. Podajemy z chlebem na zakwasie lub pumperniklem.