Materiał stosowany w piwowarstwie do filtracji. Jest otrzymywany ze skamieniałych alg jednokomórkowych okrzemek (wykorzystywane są ich szkielety). Przed milionami lat te jednokomórkowe glony występowały w tak dużych ilościach, że ich skorupy z czasem pokryły dno morza grubą warstwą. Tak powstały wielosetmetrowej grubości złoża występujące w USA, Kanadzie, Niemczech, Francji i Włoszech.
Wydobyta surowa ziemia okrzemkowa poddawana jest procesowi rozdrabniania, sortowania oraz prażenia. Im ziemia jest drobniejsza, tym lepiej klaruje, ale sam proces filtracji jest wtedy powolny. Grubsza ziemia szybciej filtruje, ale mniej dokładnie. W czasie filtrowania ziemia okrzemkowa w postaci papki dozowana jest do piwa i osadza się na elementach filtrujących np. płytach, świecach. Ziemia okrzemkowa używana jest jednorazowo i nie podlega regeneracji. Po zakończonej filtracji jest usuwana z filtrów.