Zespół cech smakowo-zapachowych negatywnie wpływających na profil sensoryczny piwa. Wady smakowe dzieli się pod względem przyczyny ich występowania.
Najczęściej spotykane przyczyny to:
- wpływ światła – zapach skunksowaty,
- wysoka zawartość tlenu – posmak kartonowy, chlebowy, przypalony, nieświeży, miodowy.
- nieodpowiednie warunki fermentacji – zapachy siarkowe, masłowe, rozpuszczalnikowe.
- zakażenia – zapach goździkowy, masłowy, smak kwaśny, posmak metaliczny.
Wady w piwie występują również z powodu niskiej jakości surowca użytego do warzenia piwa: smak mączny, aromat kukurydziany, ostro-gorzki. Oprócz przyczyn związanych ze sposobem i składem surowcowym piwa, znane są też wady, będące wynikiem błędnego przechowywania bądź podawania piwa w gastronomii. Należą do nich między innymi aromat zjełczałego masła, zapach i smak kwasu octowego oraz zapach gnilny.