Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

wady smakowe piwa

Zespół cech smakowo-zapachowych negatywnie wpływających na profil sensoryczny piwa. Wady smakowe dzieli się pod względem przyczyny ich występowania.

Najczęściej spotykane przyczyny to:

  • wpływ światła – zapach skunksowaty,
  • wysoka zawartość tlenu – posmak kartonowy, chlebowy, przypalony, nieświeży, miodowy.
  • nieodpowiednie warunki fermentacji – zapachy siarkowe, masłowe, rozpuszczalnikowe.
  • zakażenia – zapach goździkowy, masłowy, smak kwaśny, posmak metaliczny.

 

Wady w piwie występują również z powodu niskiej jakości surowca użytego do warzenia piwa: smak mączny, aromat kukurydziany, ostro-gorzki. Oprócz przyczyn związanych ze sposobem i składem surowcowym piwa, znane są też wady, będące wynikiem błędnego przechowywania bądź podawania piwa w gastronomii. Należą do nich między innymi aromat zjełczałego masła, zapach i smak kwasu octowego oraz zapach gnilny.