Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Truskawkowe tiramisu

Składniki

  • 150 g serka mascarpone
  • 2 jaja
  • 50 ml kawy espresso
  • 1 paczka biszkoptów dziecięcych
  • 300 g truskawek
  • kakao
  • sól
  • 50 g cukru

 

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodajemy mascarpone i dalej delikatnie miksujemy. Białka ubijamy (dodajemy szczyptę soli) na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
Zanurzamy biszkopty do połowy w kawie i układamy na spodzie foremki lub wysokiej szklanki.

Wykładamy połowę masy serowej i wygładzamy powierzchnię. Masę pokrywamy plasterkami truskawek. Układamy drugą warstwę namoczonych herbatników i rozkładamy równomiernie krem, na koniec dodając ponownie truskawki. Pokrywamy całość pozostałą ilością kremu. Wstawiamy na 2 h do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.