Składniki
- 150 g serka mascarpone
- 2 jaja
- 50 ml kawy espresso
- 1 paczka biszkoptów dziecięcych
- 300 g truskawek
- kakao
- sól
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodajemy mascarpone i dalej delikatnie miksujemy. Białka ubijamy (dodajemy szczyptę soli) na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
Zanurzamy biszkopty do połowy w kawie i układamy na spodzie foremki lub wysokiej szklanki.
Wykładamy połowę masy serowej i wygładzamy powierzchnię. Masę pokrywamy plasterkami truskawek. Układamy drugą warstwę namoczonych herbatników i rozkładamy równomiernie krem, na koniec dodając ponownie truskawki. Pokrywamy całość pozostałą ilością kremu. Wstawiamy na 2 h do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.