Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Tortellini z mozzarellą i pomidorami

Składniki

 

ciasto

  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody
  • 300 g mąki
     

farsz

  • 150 g mozzarelli
  • 200 g pomidorów – 1 puszka pomidorów pelati
  • pęczek bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy i dodajemy jajka. Jeśli jest to konieczne, dodajemy też same żółtka. Rękoma lub robotem kuchennym dobrze mieszamy wszystkie składniki, aby utworzyły jednolitą masę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.

Pomidory z puszki przesmażamy z czosnkiem na patelni na rozgrzanej oliwie. Redukujemy płyn i dodajemy posiekane listki bazylii z całego pęczka oraz sól i pieprz. Masę pomidorową studzimy i dodajemy do niej starty na tarce z drobnymi oczkami ser mozzarella.

Ciasto dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy na cienki placek ok 1 mm. Do wycięcia kółek w cieście można użyć puszki lub szklanki. Farsz nakładamy łyżeczką i po złożeniu brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kółko z farszem składamy na pół i dociskamy brzegi. Całość zginamy, aby rogi zbliżyć do siebie i przy pomocy białka złączyć.

Gotujemy około 5-10 minut w osolonej wrzącej wodzie; od momentu wypłynięcia. Możemy podawać ze świeżymi pomidorami, bazylią oraz serem lub zapiec w piekarniku z dodatkiem sera, oliwy z oliwek i czosnku.