Składniki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 100 ml mineralnej wody gazowanej
- 1 mała cebula
- 1 mały korzeń pietruszki starty na tarce o małych oczkach
- 2 ząbki czosnku
- garść konserwowych pędów bambusa
- 200 g zmielonego gotowanego mięsa drobiowego
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- pęczek kolendry
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania
Jajka, mąkę, mleko oraz wodę mieszamy, osiągając gęstość ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażymy delikatnie do osiągnięcia lekkiego zrumienienia. Naleśniki czekają do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy farsz. Zaczynam od przesmażenia posiekanej cebuli i startego korzenia pietruszki. Dodajemy mięso, po chwili pędy, posiekany czosnek oraz po 1 łyżce sosu sojowego i ostrygowego. Po kilku minutach smażenia na wolnym ogniu dodajemy posiekaną kolendrę i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśnik i zwijamy tym samym sposobem co krokiety; pamiętajmy, aby nie przesadzić z ilością farszu, żeby sajgonki były bardziej płaskie niż okrągłe. Zwinięte sajgonki smażymy na głębokim oleju 2 do 3 minut. Podajemy z sosem sojowym i drobno posiekanym szczypiorkiem.