Posmak słodowy piwa to ogólna cecha wszystkich gatunków piwa, w których składzie występuje słód jęczmienny (czyli we wszystkich piwach). Jest to wyraźna cecha smakowo-aromatyczna przypominająca ziarna, karmel czy miód. W zależności od użytych słodów może się różnie kształtować. W piwach wysokoekstraktowych jest to długi, ciężki posmak podczas gdy w lekkich piwach raczej przemijająca nuta. W piwach z udziałem słodów ciemnych jest to z najczęściej posmak na granicy przypalenia, często goryczkowy komponujący się z goryczką chmielową (np. piwa typu Bitter Ale albo Stout).
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.