Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Sałatka Cezar

Składniki

  • 1 sałata rzymska
  • 1 pierś z kurczaka
  • ser cheddar
  • 1 świeży zielony ogórek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki piwa Reed’s Cranberry
  • 1 cytryna
  • 1 pszenna bagietka

 

Sposób przygotowania

Dressing

Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy piwo oraz musztardę. Dodajemy sól i pieprz oraz sok z cytryny.

Sałatka

Pierś z kurczaka oczyszczamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, aby widoczne były ślady karbowania patelni. Pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15-20 minut. Czekamy do ostygnięcia i kroimy w cienkie paski.

Na patelni grillowej w czasie pieczenia kurczaka smażymy bagietkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę; można przyprawić ją dodatkowo suszonym tymiankiem.

W dużej misce dzielimy ręcznie dobrze umytą sałatę. Sałatkę mieszamy z ¾ dressingu. Równomiernie rozkładamy kurczaka i pokrojony świeży ogórek (kilka słupków) oraz posypujemy całość startym serem i grzankami.

Dla smaku doprawiamy całość solą i pieprzem oraz polewamy pozostałą ilością dressingu.