Rozluźnienie słodu – miernik stopnia kruchości bielma w skiełkowanym ziarnie jęczmiennym. Wskaźnik ten informuje piwowara o podatności skrobi zawartej w bielmie na działanie enzymów. Wyraża się go różnicą między sumą ekstraktywnych substancji, które przeszły do roztworu z porcji słodu zmielonego na mąkę a ilością uzyskaną z porcji słodu rozdrobnionego na śrutę o zawartości 25% mąki. Im mniejsza jest różnica między zawartością ekstraktu w brzeczce z mąki i ze śruty tym lepsze rozluźnienie słodu. Np. w słodzie pilzneńskim rozluźnienie powinno wynosić 2,5 – 3,5%.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.