Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

rozlew piwa

Ostatni etap wytwarzania polegający na napełnieniu piwem naczyń handlowych (butelek, puszek lub beczek). Podczas tego procesu może nastąpić ewentualna pasteryzacja piwa. Na tym etapie należy zwrócić szczególną uwagę na dwa punkty: pasteryzację (pasteryzator) i napełnianie butelki (monoblok).

Podczas napełniania opakowania kluczowym elementem jest zawartość tlenu, jaka dostaje się do butelki wraz z piwem, która powinna być możliwie zminimalizowana. Wysoka zawartość tlenu dostająca się do opakowania powodować może utlenianie niektórych związków (np. alkoholi wyższych, aldehydów) zawartych w piwie. Czynnikiem powodującym szybsze utlenianie piwa jest wysoka temperatura. Zagrożenie takie występuje podczas pasteryzacji. W przypadku nowoczesnej pasteryzacji prowadzonej w przepływie zagrożenie to nie jest tak duże jak w przypadku pasteryzacji tunelowej. Podczas pasteryzacji tunelowej niewielkie przedłużenie czasu ogrzewania piwa (spowodowane np. awarią) może doprowadzić do pojawienia się zapachu przypalonego, który znacznie obniża walory smakowe piwa.