Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Risotto cytrynowe z indykiem

Składniki

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 szklanki mleka
  • bulion drobiowy
  • 0,5 kg filetu z indyka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml piwa pszenicznego, np. Książęce Złote Pszeniczne
  • 1 żółtko
  • świeża bazylia
  • parmezan
  • 1 cytryna
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 marchew
  • masło
  • oliwa

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, a po parunastu sekundach czosnek. Uważamy, aby czosnek nie zbrązowiał. Dodajemy ryż i przesmażamy całość, aż każde ziarenko się zeszkli od oliwy. Dodajemy piwo i gotujemy na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Całość gotujemy około 8-10 minut, dolewając systematycznie bulion, w momencie gdy ryż wchłonie wcześniejszą dolewkę. Pod koniec dodajemy posiekaną w kosteczkę marchew oraz groszek. Dalej dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jedno żółtko oraz 70 g masła. Całość delikatnie mieszamy, aż nabierze konsystencji lawy. Potrawę przed podaniem kropimy oliwą z oliwek i startym parmezanem.