Składniki
- 10 pałek z kurczaka
- 2 pomarańcze
- piwo Lech Shandy
- słodka papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchew
- tymianek
- kminek
- 1 cebula
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i marynujemy w soku z jednej pomarańczy i 250 ml piwa przez 1 godzinę. Kurczaka osuszamy i posypujemy tymiankiem i kminkiem. Układamy w brytfannie wraz z pokrojoną w plastry marchewką, cebulą i papryką. Podlewamy sokiem z marynaty i pieczemy przez 30 minut w 180 st. C z termoobiegiem. Pod koniec włączamy opcję grillowania i kładziemy na wierzchu pokrojoną w plastry pomarańczę. Podajemy w naczyniu, posypując wcześniej świeżym szczypiorkiem i skrapiając całość oliwą z oliwek.