Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Pomarańczowy kurczak z cytrynową nutą

Składniki

  • 10 pałek z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • piwo Lech Shandy
  • słodka papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchew
  • tymianek
  • kminek
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i marynujemy w soku z jednej pomarańczy i 250 ml piwa przez 1 godzinę. Kurczaka osuszamy i posypujemy tymiankiem i kminkiem. Układamy w brytfannie wraz z pokrojoną w plastry marchewką, cebulą i papryką. Podlewamy sokiem z marynaty i pieczemy przez 30 minut w 180 st. C z termoobiegiem. Pod koniec włączamy opcję grillowania i kładziemy na wierzchu pokrojoną w plastry pomarańczę. Podajemy w naczyniu, posypując wcześniej świeżym szczypiorkiem i skrapiając całość oliwą z oliwek.