Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 małe jajka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 250 g boczku gotowanego
Sposób przygotowania
Ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce z małymi oczkami lub używamy maszynki. Przekładamy masę ziemniaczaną na sitko i odcedzamy z płynu. Do masy dodajemy mączkę, która osadzi się na dnie garnka z płynem, który został odcedzony. Dodajemy do ziemniaków roztrzepane jajka oraz łyżkę mąki i mieszamy starannie na jednolitą masę. Balansujemy mąką, aby zachować dobrą konsystencję. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W tym czasie boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy do zrumienienia z każdej strony na suchej patelni teflonowej. Boczek odstawiamy na papierowy ręcznik, natomiast na powstałym tłuszczu z dodatkiem oleju zaczynamy smażyć placki. Złocisty kolor i chrupka skórka to element, który nada plackom wyrazisty charakter na talerzu.
Przed smażeniem upewniamy się, że mamy dobrze rozgrzany tłuszcz. Delikatnie nakładamy łyżką masę na patelnię, po czym rozgniatamy ciasto, tak aby utworzyć płaski okrągły placek. Usmażone placki odstawiamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą lub kwaśną śmietaną; dodajemy boczek.