Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 5 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka letniej wody
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz
- oregano
- salami, np. Salume Spianata Piccante
- ser Parmigiano-Reggiano
- 1 papryczka chili
Sposób przygotowania
Ciasto na pizzę
Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy 10 minut na blacie, oprószając na bieżąco blat i ręce mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawiamy na kolejne 15 minut. Dodajemy do masy 2 łyżki oliwy i dobrze wyrabiamy całość. Dzielimy na porcje po 150 g i formujemy w kulę.
Przykrywamy ciasto ręcznikiem i odstawiamy na godzinę, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Nagrzewamy piekarnik do jak najwyższej temperatury 230 st. C-250 st. C. Oprószamy ciasto mąką i wałkujemy, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Formujemy ciasto na mniejsze placki o średnicy około 20-25 cm, aby łatwiej było zmierzyć się z ostrym trójkątem.
Pizzę przed włożeniem do pieca pokrywamy równomiernie sosem pomidorowym oraz startym serem. Rozkładamy cienko pokrojone salami oraz chilli, dodajemy oregano. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy sól, pieprz, oliwę; próbujemy skomponować swoje dodatki ziołowe: rozmaryn, rucolę lub roszponkę. Całość możemy pokryć ponownie serem.