Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Piwna kasza z polędwiczką wieprzową

Składniki

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 6 dużych borowików
  • 200 ml Tyskiego Klasycznego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 duża pietruszka
  • 2 marchewki
  • pęczek oregano
  • pęczek bazylii
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Polędwicę oczyszczamy i kroimy w paski szerokości 0,5 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Na rozgrzanej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z mięsem. Polędwiczka powinna być zrumieniona z każdej strony. Następnie dodajemy kaszę i po kilku minutach dolewamy piwo. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, po czym dodajemy bulion, warzywa pokrojone w drobne plastry oraz ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy około 25 minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy pokrojone w plastry borowiki oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodajemy posiekane zioła i podajemy w żaroodpornym garnku lub innym dużym naczyniu, np. brytfannie.