Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Pierożki z cielęciną

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 120-150 ml wody
  • 500 g cielęciny
  • 2 cebule
  • 100 g boczku
  • sól i pieprz
  • 2 jaja
  • majeranek
  • pestki słonecznika
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania

Ciasto pierogowe sporządzamy z mąki, wody i jednego jaja i odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. W tym czasie mielimy cielęcinę z boczkiem. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy masę mięsną, posiekane zioła oraz sprażone pestki słonecznika. Całość odstawiamy po 20 minutach do ostygnięcia; doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy do grubości ok. 2 mm i wykrawamy z niego koła, np. przy pomocy szklanki. Farsz nakładamy przy użyciu łyżki stołowej, dbając o to, aby był on dobrze związany. Farszu używamy dużo i delikatnie zamykamy ciasto, aby pieróg nabrał charakteru większej kulki. Pierogi gotujemy około 5 minut w osolonej, gotującej wodzie. Przed podaniem posypujemy świeżym majerankiem oraz pestkami słonecznika.