Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Pierożki mięsne

Składniki

  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 duża cebula
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 g kaszy pęczak
  • 100 ml piwa Żubr Ciemnozłoty
  • 100 g szynki wędzonej
  • olej
  • świeży majeranek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Aby przygotować ciasto, mieszamy delikatnie jaja, 400 g mąki i wodę. Pozostałą mąkę używamy do bieżącego dosypywania. Przygotowane, dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na głębokiej patelni szklimy na oliwie drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pęczak i po kilku sekundach dodajemy piwo. W momencie gdy kasza wchłonie całe piwo, dodajemy mięso i całość dusimy około 15 minut. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i posiekany majeranek. Tak przygotowany farsz pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozwałkujemy ciasto na grubość około kilku milimetrów i wycinamy za pomocą szklanki okręgi. Zimny farsz wykładamy za pomocą łyżeczki na środek wyciętego ciasta i zamykamy pieróg, przyciskając krawędzi za pomocą widelca. Ugotowane pierogi w solonej wodzie możemy odgrzewać w piekarniku i posypywać przesmażoną szynką lub boczkiem.