Składniki
- 500 g fasoli jaś
- puszka pomidorów
- 1 papryczka chili
- 200 g wędzonego boczku
- 1 kiełbasa surowa polska
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 łyżeczka curry
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Fasole moczymy dzień wcześniej. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną papryczkę wraz z pestkami. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojony w drobną kostkę boczek. Po kilku minutach dodajemy pomidory i zmniejszamy ogień. Po około 5 minutach dodajemy fasolę i gotujemy przez kolejne kilka minut. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez kolejne klika minut na słabym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię.