Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Pieczona golonka w piwno-jałowcowej marynacie

Składniki

  • 2 golonki bez kości
  • 300 ml piwa jasnego wytrawnego typu Pilsner Urquell
  • ocet balsamiczny
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 15 ziaren jałowca
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól morska
  • pieprz różowy
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania

Golonki dokładnie myjemy i gotujemy około godziny (w zależności od wagi mięsa) w wywarze warzywnym. Po tym czasie odsączamy mięso i pozostawiamy na 2 godziny w marynacie przygotowanej z: oliwy, piwa, utłuczonego w moździerzu jałowca, tymianku, rozmarynu i pieprzu oraz soli i octu. Tak zamarynowane golonki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 st. C przez godzinę. Co 20 minut podlewamy golonki marynatą i delikatnie przekręcamy. 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję grillowania. W tym czasie przygotowujemy sosy i dodatki do piwnej golonki. Polecany jest majonez z chrzanem (proporcje 2:1) oraz domowy ketchup z frytkami.