Składniki
- 2 golonki bez kości
- 300 ml piwa jasnego wytrawnego typu Pilsner Urquell
- ocet balsamiczny
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 15 ziaren jałowca
- tymianek
- rozmaryn
- sól morska
- pieprz różowy
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Golonki dokładnie myjemy i gotujemy około godziny (w zależności od wagi mięsa) w wywarze warzywnym. Po tym czasie odsączamy mięso i pozostawiamy na 2 godziny w marynacie przygotowanej z: oliwy, piwa, utłuczonego w moździerzu jałowca, tymianku, rozmarynu i pieprzu oraz soli i octu. Tak zamarynowane golonki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 st. C przez godzinę. Co 20 minut podlewamy golonki marynatą i delikatnie przekręcamy. 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję grillowania. W tym czasie przygotowujemy sosy i dodatki do piwnej golonki. Polecany jest majonez z chrzanem (proporcje 2:1) oraz domowy ketchup z frytkami.