Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

odmiany chmielu

Chmiel jest nieodłącznym komponentem wszystkich piw. W procesie warzenia jest stosowany jako przyprawa, bez której piwo byłoby tylko słodką cieczą przypominającą syrop. Aby uzyskać efekt intensywniejszej goryczki, chmiel goryczkowy jest dodawany do brzeczki w początkowej fazie gotowania. Z kolei chmiel aromatyczny nie wykaże działania jeśli będzie gotowany zbyt długo, więc jest dodawany w późniejszej fazie tego procesu. Za smak odpowiedzialne są w chmielu alfa-kwasy, natomiast za zapach olejki eteryczne, toteż zawartość tych substancji decyduje o właściwościach poszczególnych odmian tej rośliny.

 

Na rynku zostało zarejestrowanych mnóstwo odmian chmielu różniących się między sobą poziomem goryczki i rodzajem aromatu. Wśród nich najbardziej wyróżniają się cztery rodzaje uznawane za najbardziej szlachetne odmiany. Ich nazwy pochodzą od rejonów, w których są hodowane: hallertau, tettnang i spalt z Niemiec oraz žatecki chmiel uprawiany w Czechach. Pozostałe bardzo znane odmiany chmielu, to: admiral, amarillo, bramling cross, cascade, centennial, challenger, chinook, columbus (tomahawk), crystal, first gold, fuggles, galena, goldings, green bullet, liberty, mount hood, northdown, northern brewer, nugget, pacific gem, perle, pioneer, pride of ringwood, progress, simcoe, styrian golding, target, willamette.