Związek siarki posiadający aromat charakterystyczny dla większości piw w zielonej butelce (Lech Premium, Grolsch, Heineken, Carlsberg). Aromat może przypominać zapach marihuany, potu, kawy, bywa nazywany skunksowatym. Uznawany jest zwykle za wadę piwa, jednak w małym stężeniu jest pożądany dla piw w zielonych butelkach. Zapach nasłoneczniony pojawia się w piwie w wyniku złego przechowywania i nie wynika ze sposobów warzenia w browarze. Związek powstaje w wyniku przyłączenia grupy tiolowej – SH, do alfa-kwasów w chmielu, gdzie powstają izo-alfa kwasy. Technika oceny sensorycznej w tym przypadku polega na zamieszaniu próbki i krótkim wdechu nosem. Nuta nasłoneczniona będzie wyczuwalna tylko na samym początku, ponieważ jest bardzo ulotna.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.