Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

nalewanie piwa

Serwowanie piwa to rytuał, którego należy przestrzegać z należytą dokładnością. Piwa nie stawia się na ladzie, piwo się prezentuje! Aby poprawnie nalewać piwo należy zapoznać się z podstawowymi zasadami tej wyrafinowanej czynności.

 

Na wstępie zroszoną w zimnej wodzie, a tym samym wychłodzoną szklankę podstawiamy pod kurek kolumny barowej lub otwartą butelkę pod kątem 45°, aby piwo zanadto się nie pieniło (logotyp szklanki / etykieta butelki zwrócone są w kierunku naszego gościa tudzież klienta).

Piwo z kurka kolumny należy nalewać za tzw. jednym pociągnięciem kurka, powoli po ściance szklanki stopniowo ją prostując (po nalaniu 3/4) do pozycji pionowej – w ten sposób powstaje korona z piany. Unikamy zanurzenia wylewki w pianie lub piwie. Szklankę chwyta się za jej dolną część, by nie ogrzać napoju.

 

Piwo z butelki nalewamy w dwóch fazach. Najpierw wolno po ściance pochylonej szklanki napełniając 2/3 pojemności, następnie szklankę stawiamy pionowo i dopełniamy resztą piwa z butelki. Jeżeli na początku nalewania powstała piana należy szklankę odstawić na krótki czas, aby piana osiadła i następnie ją dopełnić. Nie wybierać piany łyżką stołową!

 

Dbajmy o higienę dystrybutora (płukanie, czyszczenie, mycie, nie zanurzanie wylewki w piwie). Przyjęło się, że perfekcyjnie nalane piwo jest zwieńczone pianą wysoką na dwa palce, ale nie stanowi to reguły. Na przykład Pilsner Urquell można serwować na cztery czeskie sposoby i za każdym razem to samo piwo będzie smakowało inaczej. Patrz: Hladinka, Snyt, Mliko, Cochtan.