Składniki
- 400 g mąki pszennej typu 550
- 200-300 ml mleka 3,2%
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 pomarańcza
- 2 duże jabłka (twarde)
- olej
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka oraz systematycznie dolewamy mleko. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodajemy delikatnie do masy, zachowując konsystencję śmietany. Jabłka dobrze myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy cynamon. Całość delikatnie przesmażamy na maśle przez około 15 minut z dodatkiem brązowego cukru oraz soku z pomarańczy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Naleśniki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, a po odstawieniu z patelni pokrywamy musem z jabłek, zawijając w dowolną formę, np. koperty. Przyozdabiamy jabłkiem i cynamonem.