Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Naleśniki z cynamonowym jabłkiem

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typu 550
  • 200-300 ml mleka 3,2%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 2 duże jabłka (twarde)
  • olej

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka oraz systematycznie dolewamy mleko. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodajemy delikatnie do masy, zachowując konsystencję śmietany. Jabłka dobrze myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy cynamon. Całość delikatnie przesmażamy na maśle przez około 15 minut z dodatkiem brązowego cukru oraz soku z pomarańczy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Naleśniki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, a po odstawieniu z patelni pokrywamy musem z jabłek, zawijając w dowolną formę, np. koperty. Przyozdabiamy jabłkiem i cynamonem.