Należy do tioalkoholi, substancji najbardziej szkodliwych dla aromatu piwa. Zawartość merkaptanów wzrasta na początku fermentacji, a pod koniec maleje. Merkaptan (etanotiol) to związek siarki posiadający nieprzyjemny i ostry zapach gnilny, kanalizacji, zgniłej albo przekiszonej kapusty oraz gazu ziemnego. W gotowym piwie objawia się jako silna wada. Powstaje w procesie fermentacji oraz podczas autolizy drożdży w procesie leżakowania. Technika oceny profilowej w tym przypadku polega na zamieszaniu próbki i krótkiego wdechu nosem.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.