Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Kurczak z sosem imbirowym

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • ryż biały, około 200 g
  • 1 l bulionu warzywnego
  • piwo imbirowe
  • sos sojowy
  • 1 papryczka chili
  • korzeń imbiru
  • kiełki bambusa
  • trawa cytrynowa
  • curry
  • czosnek
  • zielony groszek
  • marchewka
  • miód kwiatowy
  • pieprz
  • kolendra (świeży pęczek)
  • olej sezamowy

 

Sposób przygotowania

Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy na duże kostki. Sporządzamy emulsję do macerowania ze 100 ml piwa imbirowego, startego korzenia (około 10 g), łyżki miodu, łyżki sosu sojowego. Do emulsji dodajemy kurczaka i odstawiamy na maksymalnie 2 godziny. Na patelni typu WOK rozgrzewamy olej i rozpoczynamy smażenie kolejnych składników w bardzo dynamiczny sposób. Zaczynamy od posiekanego czosnku, potem dodajemy starty korzeń imbiru, chili, pokrojone w słupki marchewki oraz bambus. Dodajemy odsączone mięso i dobrze przesmażamy z każdej strony. Po kilku minutach dodajemy pozostałe składniki warzywne oraz ryż i całość zalewamy połową objętości bulionu. Dodajemy gary i gotujemy 10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dodajemy pozostałą cześć bulionu, sos sojowy i kilka kropel oleju sezamowego. Całość podajemy z posiekanymi ziołami.