Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- ryż biały, około 200 g
- 1 l bulionu warzywnego
- piwo imbirowe
- sos sojowy
- 1 papryczka chili
- korzeń imbiru
- kiełki bambusa
- trawa cytrynowa
- curry
- czosnek
- zielony groszek
- marchewka
- miód kwiatowy
- pieprz
- kolendra (świeży pęczek)
- olej sezamowy
Sposób przygotowania
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy na duże kostki. Sporządzamy emulsję do macerowania ze 100 ml piwa imbirowego, startego korzenia (około 10 g), łyżki miodu, łyżki sosu sojowego. Do emulsji dodajemy kurczaka i odstawiamy na maksymalnie 2 godziny. Na patelni typu WOK rozgrzewamy olej i rozpoczynamy smażenie kolejnych składników w bardzo dynamiczny sposób. Zaczynamy od posiekanego czosnku, potem dodajemy starty korzeń imbiru, chili, pokrojone w słupki marchewki oraz bambus. Dodajemy odsączone mięso i dobrze przesmażamy z każdej strony. Po kilku minutach dodajemy pozostałe składniki warzywne oraz ryż i całość zalewamy połową objętości bulionu. Dodajemy gary i gotujemy 10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dodajemy pozostałą cześć bulionu, sos sojowy i kilka kropel oleju sezamowego. Całość podajemy z posiekanymi ziołami.