Naczynie do picia piwa, nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa Kufe, które oznacza beczkę, kadź. Naczynie smukłe lub pękate z uchem, a czasami występowało też z pokrywką. Wykonane z różnych materiałów, np. szkła, ceramiki, metalu albo drewna. W Polsce zaczęto wytwarzać kufle cynowe już w XIV wieku. Dopiero trzy dekady później pojawiły się szklane i fajansowe kufle posiadające cięcia, szlify i dekoracje malarskie w postaci scenek myśliwskich i biesiadnych. Kufle najczęściej mają objętość od 0,25 do 1 litra. W krajach anglosaskich najpopularniejszą objętością kufla jest 1 pinta (ok. 0,568 litra). W Niemczech kufel o objętości 1 l nosi nazwę Mass. Niekiedy browary oferują okolicznościowe kufle w stylu "retro". Do najbardziej cenionych należą te wytworzane w Mikołowie dla Tyskich Browarów Książęcych.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.