Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- sól
- oliwa z oliwek
- 200 g boczku
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki, myjemy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zachowując płyn wydobywający się z tartych ziemniaków. Następnie trzeba je odcisnąć, używając np. damskiej pończochy. Uzyskany płyn odstawiamy na kilka minut, by się z niego na dnie oddzieliła skrobia. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy do masy ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, dosypując ewentualnie w razie potrzeby mąkę.
Masę wykładamy partiami na płaski talerz lub pokrywkę. Do osolonej i gotującej wody wrzucamy przy użyciu łyżki kluski o nieregularnym kształcie, w szybkim tempie. Aby ciasto nie przywierało do łyżki raz na jakiś czas moczymy łyżkę w wodzie. Kluski gotujemy partiami, dbając, aby się nie kleiły w wodzie. Gotujemy około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody i delikatnie odsączamy z wody po wyjęciu. Podajemy z dobrze przesmażonym boczkiem lub słoninką.