Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Kluski szare

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 200 g boczku

 

Sposób przygotowania

Obieramy ziemniaki, myjemy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zachowując płyn wydobywający się z tartych ziemniaków. Następnie trzeba je odcisnąć, używając np. damskiej pończochy. Uzyskany płyn odstawiamy na kilka minut, by się z niego na dnie oddzieliła skrobia. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy do masy ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, dosypując ewentualnie w razie potrzeby mąkę.

Masę wykładamy partiami na płaski talerz lub pokrywkę. Do osolonej i gotującej wody wrzucamy przy użyciu łyżki kluski o nieregularnym kształcie, w szybkim tempie. Aby ciasto nie przywierało do łyżki raz na jakiś czas moczymy łyżkę w wodzie. Kluski gotujemy partiami, dbając, aby się nie kleiły w wodzie. Gotujemy około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody i delikatnie odsączamy z wody po wyjęciu. Podajemy z dobrze przesmażonym boczkiem lub słoninką.