Dostarcza wielu informacji dotyczących piwa. W ocenie sensorycznaj bierze się pod uwagę barwę i klarowność – dobre piwo nie może posiadać zmętnień. Kwaśne i mętne piwa są wynikiem zbyt rzadkiego mycia instalacji do wyszynku piwa lub częstego zamaczania kranika kolumny barowej w nalewanym piwie. W takich przypadkach tworzą się groźne zakażenia (bakteriami lub dzikimi szczepami drożdży) objawiające się zapachami zjełczałego masła, drożdży, octu, mleka albo gotowanych warzyw. Ale w niektórych gatunkach piwa mętność jest cechą pozytywną, np. piwa pszeniczne i niepasteryzowane.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.